Sportosított kisteherautókkal jelentkezett a Fiat és a Mercedes-Benz is. Vajon a látványos külcsín elegendő a potenciális ügyfelek meggyőzésére?
Hirdetés:

Ha feltennénk a kérdést olvasóinknak, hogy egy kisteherautó esetében mi jelentené számukra a sportos változatot, biztos, hogy a válaszok nagy részében szerepelne a motor teljesítményének növelése az alapváltozatokhoz képest. Egyes járműgyártók azonban nem teljesen így gondolkodnak, és megelégszenek a külcsín, azaz a látvány fokozásával. Ha kisarkítva szeretnénk fogalmazni, akkor elmondhatjuk, hogy „Sport” csomagként kínálnak dekorelemeket. Nemrég bemutattuk a Ford Transit Custom átalakítását, amelynél a sportos ruhát a ralivilágból jól ismert MS-RT készítette. A kivitelezést végző vállalkozás neve szinte biztossá teszi, hogy alaposan átdolgozták az egyszerű furgont. Ebben az évben debütált két másik gyártó sportsorozata is. A Mercedes-Benz a Vito számára készített sportmezt, míg a Fiat összesen négy kistehergépjárművét öltöztette át.

 -

Morcos tekintet és egy matricacsík vajon elegendő a sportossághoz?

A Mercedes-Benz leginkább a látványos összképre törekedett a Vito SPORT Line megalkotása során. A német gyártó szerint a kisteherautó motorházfedelére és oldalára ragasztott matricák jelentik a sportosságot. Persze, ezt még kiegészítették egyebekkel is, mint például oldalsó légterelőkkel, egyedi lökhárítóval, krómozott hűtőráccsal és fóliázott ablakokkal. Szintén a sportosság jegyében opcióként rendelhető panoráma-tetőablak is. A beltérben a fekete műbőr kárpitozású ülések és a velúrszőnyegek mutatják a sportos kivitelt, amelyhez már bőrborítású kormánykerék és sebességváltókar jár. Mindezt a feszesre hangolt sportfutóművek és a 18 colos, illetve opcionális 19 colos könnyűfém keréktárcsák egészítik ki. Ez utóbbi kiegészítőkkel tényleges lépéseket tett a gyártó, hogy a Vito elinduljon a sportosság felé vezető úton.

 -

Kétség nem fér hozzá, látványos a Fiat Ducato Sportivo változata

Nézzük, hogy mi készült a Fiat műhelyében. A hivatalos képet megnézve és az információs anyagot olvasva gyorsan kiderül, hogy az olasz gyártó szótárában a sportos kivitel kifejezés mellett egész egyedi értelmezés szerepel. Itt a Professional termékvonal négy modellje, a Fiorino, a Doblò, a Talento és a Ducato kapott új ruhát. A ruhát akár szó szerint is érthetjük, hiszen a Sportivo fantázianév mindössze egy matricacsíkot, könnyűfém keréktárcsákat, metálfényezést és a karosszéria színére fényezett lökhárítót takar. Illetve majdnem, mert szegény Fiorino ez utóbbit sem érdemelte ki. Persze a külsőségeket egy olyan gazdag felszereltségi szinthez társítják, amely már magában foglal számos kényelmi és biztonsági kiegészítőt.
Ezek alapján úgy tűnik, hogy a tunincégeknek egyelőre nem kell a csődtől tartania. Sportosnak mondott kisteherautó beszerzését tervező olvasóinknak egy dolgot tanácsolhatunk: gondosan nézzék meg, hogy az alapváltozathoz képest mit tartalmaz a sportcsomag, illetve hasonlítsák össze a sportmodell árcéduláját a normál kivitellel. Mert ugye attól még mi sem leszünk sportosak, ha drága edzőcipőben sétálunk az utcán.