Kemény terepre épített pickuppal és a tengerparton küzdhetünk a fenntarthatóságért. Aki úgy véli, hogy a két mondatrész nem áll logikai kapcsolatban, téved. Szinte magától értetődő, hogy ez a jó megoldás a környezetvédelem kérdéseire.
Hirdetés:

Világszinten egyre hangsúlyosabbá válik a műanyagok elleni küzdelem. Szinte naponta látunk az interneten és a televízióban műanyaghulladékkal elborított tengerpartokat vagy sokkoló képeket vadvízi állatokról, amelyek pusztulását a rájuk tekeredett szemét okozta. A puszta tények azt mutatják, hogy több mint nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül minden évben a világ óceánjaiba. Ez nemcsak a tengeri flórát és faunát veszélyezteti, hanem áttételesen negatív hatással bír a halászatra és a turizmusra is. Nem véletlenül indult el még 2011-ben Ausztráliából a „Plastic free July”, azaz műanyagmentes július elnevezésű kampány, amely azóta nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. Már itthon is érezteti a kezdeményezés a hatását, mert előfordult már, hogy egy szórakozóhelyen a kampányra hivatkozva nem adtak szívószálat. Amennyire praktikus találmánynak tűnik a műanyag, pont annyira káros a környezetre gyakorolt hatása. A bevásárláshoz használt egyszerű műanyag szatyrok lebomlási ideje 200-1000 év, míg a ma eldobott műanyag palackok a következő 450 évben kísérik utódainkat.

 -

A fiatal tengerbiológus-hallgató, Emily Stevenson és édesapja, Rob használja a Nissan Navara OFF-ROADER AT32 pickupot

Ilyen természeti környezetben nem meglepő, hogy egyre több, magánszemélyek által indított kezdeményezés és kampány kel életre, amelyek célja nem csupán a környezetvédelem, hanem a környezet eredeti formájának helyreállítása. Egy ilyen önkéntes csoport munkáját támogatja Angliában egy Nissan Navara OFF-ROADER AT32 pickup. A járművet a helyi importőr bocsátotta egy tengerbiológiát tanuló hallgató és édesapja rendelkezésére, akik korábban önerőből, saját családi gépkocsijukkal járták az angol tengerpartot és gyűjtötték össze a műanyaghulladékot. A Nissan tökéletes társ a környezetszennyezés elleni munkában, ugyanis könnyedén legyűri mind a homokos, mind a sziklás tengerpart adta nehézségeket, ráadásul a magasra kivezetett levegőszívócsövével vízben vagy poros környezetben is könnyedén haladhat. A Nissan és az Arctic Trucks együttműködése nyomán született OFF-ROADER AT32 modell különlegességét többek között a 17 colos terepes abroncsok, az opcionális első differenciálzár, a megnövelt első és hátsó terepszögek, valamint az extra erős alsó védőlemez adja. Az így született környezetvédelmi eszköz terepjáró képességéről elég azt tudni, hogy az izlandi Arctic Trucks fő profilja a sarkköri expedíciókhoz épített járművek kialakítása.

A Nissan Navara OFF-ROADER AT32 tengerparti kalandjairól készült filmet is érdemes végignézni.

A fenti példa is jól mutatja, hogy számos felhasználási területe lehet egy Nissan pickupnak. Lehet dédelgetett veterán, a tulajdonos féltve őrzött kincse. Szolgálhat rendkívüli hómunkásként, ha az időjárás ezt kívánja meg.  Ám akár a szabadon választott hegylánc vagy a tajga közepére tervezett nyaralásunk során is használhatjuk túracipőnek és szállásnak egyaránt. Sőt, még akár a tengerpartok megtisztításában is segíthet, mint ahogy a Nissan Navara OFF-ROADER AT32 példány teszi ezt Angliában.