Mi a közös a hóban és a sivatagi homokban? A KAMAZ Master csapat szerint a kettő majdnem ugyanaz, ezért a havas Murmanszkban tesztelték a kamiont a nyár közepi sivatagi Selyemút-rali előtt.
Hirdetés:

Mostanra végérvényesen bebizonyosodott, hogy nem egy ügyesen megfogalmazott marketingszlogenről van szó, és a Red Bull tényleg szárnyakat ad.  Legalábbis a tíztonnás, többek között az energiaital által támogatott KAMAZ versenykamion ismét a levegőbe emelkedett, és harminc méteren keresztül repült. De mi nem repüljünk ennyire előre, egyelőre!
Többször megmutatta Eduard Nyikolajev, a KAMAZ csapat pilótája, hogy egy bátor versenyző és egy jól felkészített versenygép kitűnő párosa együtt sok mindenre képes lehet. Például arra, hogy az egyik legrangosabb tereprali-versenyen, a Dakaron, kétszeres bajnok legyen, valamint a másik jelentős sivatagi versenyen, a Selyemút-ralin (Silk Way Rally) szintén a dobogó legfelső fokára állhasson fel. A 2017-es Dakar-győzelem után a versenycsapat nem sokat pihent, hiszen hátra volt a következő erős kihívás, a Selyemút-rali. Annak érdekében, hogy a kamiont próbára tegyék, a sivatagi homokhoz hasonlóan viselkedő terepet kerestek, és végül az észak-oroszországi sarkvidéki Murmanszkra esett a választásuk. Itt ugyan homok helyett hó várta a csapatot, így a kamion szöges gumiabroncsokat kapott. A tapasztalt pilóta 140 kilométer/óra sebességre gyorsította fel a tíztonnás, ezer lóerős monstrumot, majd elrugaszkodott vele egy hódomb tetejéről. A több mint harmincméteres szárnyalás után a földetéréskor 12 g gyorsulás szegezte a versenyzőt az ülésbe. És, hogy ebbe besegített-e a Red Bull? Ezt döntse el mindenki saját maga.
A látványos felvételért mindenképpen érdemes a videóra kattintani.