Környezettudatos városi, illetve elővárosi flottával rukkolt elő az IVECO a kishaszongépjárművek piacán.
Hirdetés:

Bartók Béla egyetlen operájának főszereplője jutott eszembe legelőször, amikor megláttam az IVECO Daily Blue Power modellek „arcát”. Bár ebben az esetben szakáll helyet inkább bajuszt mintáznak a fényszórók közötti, illetve melletti kék díszbetétek. Erről és a szintén kék keréktárcsákról könnyen felismerhetők a csökkentett környezeti terhelésű változatok – ráadásul e formai elemek még egy kicsit vidámabbá is teszik a kisáruszállító dizájnját.

 -

A kékszakállú herceg vára, helyett a teherautója

Az új járműcsalád egyedülálló a piacon. Eléggé tág választási lehetőséget biztosít az ügyfeleknek, hiszen három különböző technikát képviselnek a furgonok, így könnyebb kiválasztani az egyedi követelményeknek megfelelő változatot.
Nézzük, melyik az a három technológia! A Daily Hi-Matic Natural Power az első sűrített földgázzal és nyolcfokozatú automatikus sebességváltóval üzemelő kisteherautó. Nemcsak a földgázt sűrítették bele, hanem az IVECO húszévnyi tapasztalatát is, amelyet a földgáz használatának terén felhalmozott. A háromliteres motorja 136 lóerős, és a kategória legnagyobb nyomatékát kínálja, egészen pontosan 350 newtonmétert.

 -

Az erőforrás megfelel az Euro 6d szabványnak

Az IVECO ugyanekkora háromliteres, Euro VI-os dízelmotorjához képest 76 százalékkal kevesebb szilárd részecskét, és 12 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki. Valós vezetési körülmények között a szén-dioxid-kibocsátása is három százalékkal kisebb a dízelénél, sőt, a Hi-Matic sebességváltónak köszönhetően ez az előny öt százalékra nő a manuális váltóval felszerelt modellhez képest.

 -

Ha biometánt használnak tüzelőanyagként, akkor a szén-dioxid-lábnyom 95 százalékkal csökkenthető

Az automatikus sebességváltó további előnye a manuálishoz képest a 2,5 százalékos tüzelőanyag-megtakarítás. Mindent összevetve a földgázzal hajtott Daily 35 százalékos költségmegtakarítást eredményezhet a dízelhez képest. És akkor még nem is beszéltünk a csendességéről, legalábbis a dízelhez képest mindenképp halkabban szól. Amit persze nemcsak a járművezetők, hanem a városi lakosság is értékel, főleg, ha éjszakai áruszállításra használják a CNG-vel működő Daily furgonokat. A pozitívumoknak még ezzel sincs vége, ugyanis ehhez a modellhez alapáron jár a Business Up alkalmazás. Ez képes Bluetooth-kapcsolatot létesíteni a járművel a DAB-rádión keresztül, utána pedig az okostelefon vagy a táblagép közvetlenül kommunikál a járművel, illetve annak motorjával. Az adatok alapján segít optimalizálni a jármű üzemeltetését és vezetését.

 -

Fontos követelmény a kiterjedt CNG-kúthálózat a földgázzal hajtott Dailyhez

Azért a dízelmotorok frontján sincs szégyenkeznivalója a gyártónak. A család második tagja a Daily Euro 6 RDE Ready, amelyben a piac egyik legfejlettebb dízelmotorja teljesít szolgálatot: már most megfelel a valós menetkörülmények közötti mérési szabványnak (Real Driving Emissions – RDE). A 2,3 literes erőforrást teljesen újratervezték 2016-ban, és valós körülmények között mérték a károsanyag-kibocsátását. Felszerelték az IVECO HI-SCR kipufogógáz-utánkezelő rendszerével, hogy valóban visszaszorítsák a nitrogén-oxid-kibocsátását. E variáns így már most megfelel a három év múlva hatályba lépő RDE környezetvédelmi előírásoknak! A stop-start rendszerrel és a Michelin Agilis+ kis gördülési ellenállású gumiabroncsaival felszerelve pedig hét százalékkal kevesebb tüzelőanyagot használ más modellekhez képest.

 -

A hollandiai alkalmazott tudományok kutatóintézete ellenőrizte, hogy a dízel Daily valóban megfelel-e a 2020-ban életbe lépő szabályoknak

Károsanyag-kibocsátási mutatókban azonban verhetetlen a család harmadik tagja, a Daily Electric. A több mint 200 kilométer hatótávolságú, tisztán elektromos hajtású Daily a városi áruszállításra lehet jó választás, hiszen még a legszigorúbb környezetvédelmi korlátozásokat bevezető városok szívében is vígan gurulhat. Az elméletileg minden időjárási körülmény között optimálisan működő akkumulátorai gyorstöltővel két óra alatt teljesen feltölthetőek. Az elektromos Daily kivitelekhez járó webfelügyeleti alkalmazással a flottamenedzserek valós időben kísérhetik figyelemmel járműveiket. Ellenőrizhetnek olyan adatokat, mint például a földrajzi helyzet, az akkumulátor töltöttsége, a megtett kilométerek és az üzemórák száma, valamint a járműadatok is naplózhatók. A valós idejű információkat az IVECO szakértői csapata is ellenőrzi, hogy megakadályozza a jármű meghibásodását, és karbantartási tanácsokat adjon. Az IVECO tervei között szerepel még új finanszírozási megoldások bevezetése is, amelyek jobban illeszkednek az elektromos Daily mellett döntő ügyfelek igényeinek.

 -

100 százalékosan újrahasznosítható akkumulátorokat alkalmaznak

A környezetvédelem terén egyre szigorúbb törvényi szabályozás az olyan környezettudatos modelleket helyezheti előtérbe, mint például a Daily Blue Power családja, így versenyelőnyt biztosítva azoknak a gyártóknak, akik először lépnek ebbe az irányba.