Hirdetés:

Bemutatta legelső, kizárólag elektromos hajtással elérhető teherautóját a Volvo Trucks. A nehézkategóriás Volvo FM Low Entry elsősorban városi környezetben tudja megcsillogtatni a képességeit. Még London belvárosába is behajthat majd, ha befér.

Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás a Volvo Trucks mérnökeinek. Mindkettő igaz, de más okból. Ugyanis a Volvo FM Low Entry alacsonybelépésű fülkéjébe a legrövidebb lábú, haspók sofőrök is könnyedén beröppennek. Viszont a Volvo Trucks nagy lépést tett előre azzal, hogy első alkalommal elszakadt a belső égésű erőforrások nyújtotta biztonságtól és belevetette magát az elektronok világába. Valójában nem kockáztattak sokat, hiszen 2019-ben a legelsők között kezdtek a villamosítási tervbe. Otthon vannak a témában, a Volvo FM Low Entry immár a nyolcadik elektromos típusuk.

Ötcsillagos!

No, nem a töréstesztje, hanem a londoni közvetlen rálátási szabvány (Direct Vision Standard, DVS) szerinti besorolása. Ez amiatt jelentős, mivel 2024. október 28-tól kizárólag olyan 12 tonnánál nehezebb teherautók hajthatnak Nagy-London területére, amelyek minimum három csillagot teljesítenek. Habár szokásos kukásautóként is megállja a helyét, mégis hiba volna beskatulyázni ebbe a szerepkörbe. A Volvo FM Low Entry sokkal többre képes ennél! Úgy alakították ki, hogy az áruterítést éppolyan profizmussal lássa el, mint az építőipar kiszolgálását.

Következzen néhány paraméter, hogy ez mennyire nem a marketingosztály délutáni matinéra összeállított fabulája! A Volvo LM Low Entry össztömege, kivitel függvényében 19-től 32 tonnáig terjedhet. A tengelytáv 3900 és 6000 milliméter között változhat. A kettő, három, illetve négytengelyes változatai 4×2, 6×2, 6×4, 8×2, illetve 8×4 hajtásképlettel és szóló, tandem, valamint tridem tengelyelrendezéssel ikszelhetők be a konfigurátorban. A 330 kilowattos állandó teljesítményű villanymotor gránitból faragott szoborként képez egységet a 12 fokozatú automatizált sebességváltóval. Egyelőre egyetlen, négy akkumulátorcsomagból álló 360 kilowattórás energiatárolóval táplálják a villanylovakat. A hatótávolság elérheti a kétszáz kilométert, váltakozó árammal 43, egyenáramú gyorstöltéssel pedig 250 kilowattos teljesítménnyel tempósan visszatölthetjük a mozgásunkhoz szükséges energiát. Az akciórádiusz elsőre nem tűnik túl combosnak ez alapján, azonban a valóban városi kommunális, disztribúciós és építőipari feladatokhoz elég lehet.

Tessék befáradni!

A genfi egyezmények értelmében a járművezetőt senki sem kényszerítheti arra, hogy munkaidőben is magával hurcolássza az anyósát. Ennek megfelelően a fülkében nulla, egy vagy három utasülés alakítható ki – ezek nem a kormányossal egy síkban, hanem hátratolva helyezkednek el. Ezért akkor sem befolyásolják a sofőr jó kilátásait, ha egy tolócsővel hadonászó, extrovertált harsonatriót szíjazunk az ülésekbe. Két fülkemagasság közül választhatnak a járművezetők és munkaadóik. Az egyikben (1575 milliméter) szó sem lehet Homo erectus, azaz felegyenesedett emberről. A másikban (1945 milliméter) viszont kinyújthatják magukat a sapiens nem kosárlabdázó példányai. Bármelyikben foglalnak helyet a járművezetők, minden esetben a Volvo Dinamikus Kormányzás támogatja a jármű könnyű és fürge manőverezését. Persze nem mindenhol lesznek ilyen szerencsések, hiszen az új FM Low Entry eleinte Europán kívül csak Törökországban és Dél-Koreában egészíti majd ki a Volvo Trucks elektromos haszonjármű-kínálatát.

Két légies lépéssel juthatunk fel a fülkébe, ahol a „nagy testvérekéhez” hasonlóan megújult műszerfal vár. A hatékony munkamegosztás jegyében akár három kollégát magával vihet a vezető

MAN és NEOPLAN buszok menetpróbája: Ilyen kényelemben ritkán utazhatsz!
Teszt

MAN és NEOPLAN buszok menetpróbája: Ilyen kényelemben ritkán utazhatsz!

Csodás környezetben, az Alpok kanyargós hegyi útjain próbáltuk ki, mit tudnak ma az MAN és a NEOPLAN autóbuszai. Sajnos nem született mindenki egyenlőnek, nem minden érintett örülhet ugyanolyan nagy horderejű újdonságoknak. Azonban egy kis figyelem mindenkinek jutott! Részletesen mesélünk mai videónkban a gépészet, az elektronikus-elektromos rendszer és a biztonsági arzenál újdonságairól az MAN Lion’s Coach […]

Mit tud ma és holnap az MAN?
Teszt

Mit tud ma és holnap az MAN?

Nem varázsgömb segítségével, hanem konkrét termékeken keresztül néztük meg, mit hoz a jövő az MAN számára. Az alaposan felfrissített kishaszonjárművük mellett kipróbáltuk az elmúlt, az idei és a következő év dízelmotoros újdonságait a nehéz-teherautóik kapcsán. A zöld átállásukkal összefüggésben nemcsak az elektromos vontatókba kóstolhattunk bele, de a hidrogént égető belső égésű variánst is megkergettük egy […]

Kögel történelem: Nem százas!
Történelem

Kögel történelem: Nem százas!

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Franz Xaver Kögel maradandó értéket hagyott az utókorra. Franz sem gondolta 1934-ben, hogy egykori tanítómesterének szerény bognárműhelyét sikerül Európa egyik legjelentősebb pótkocsigyártójává varázsolnia.

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják
Bemutató

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják

Persze, persze lefelé is bővítették az ID. Buzz kínálatát, kisebb akkuval, olcsóbban is elérhető, de a legnagyobb feneket ők is az új zászlóshajónak kerítették. Izgalmas műszaki újdonságok várnak ránk, de azért még mindig erős korlátok között.

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda
Technika

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda

Nemhogy kiszámolni, megtippelni is nehéz, hogy a Knorr-Bremse által legyártott féktárcsák vajon hány haszonjárműben dolgoztak az évek során, és ezzel mekkora biztonsági pluszt eredményeztek. Ám a konkrét előnyöket szerencsére könnyebb számszerűsíteni.

Itt elmondhatod a véleményedet!