Hirdetés:

Bemutatta legelső, kizárólag elektromos hajtással elérhető teherautóját a Volvo Trucks. A nehézkategóriás Volvo FM Low Entry elsősorban városi környezetben tudja megcsillogtatni a képességeit. Még London belvárosába is behajthat majd, ha befér.

Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás a Volvo Trucks mérnökeinek. Mindkettő igaz, de más okból. Ugyanis a Volvo FM Low Entry alacsonybelépésű fülkéjébe a legrövidebb lábú, haspók sofőrök is könnyedén beröppennek. Viszont a Volvo Trucks nagy lépést tett előre azzal, hogy első alkalommal elszakadt a belső égésű erőforrások nyújtotta biztonságtól és belevetette magát az elektronok világába. Valójában nem kockáztattak sokat, hiszen 2019-ben a legelsők között kezdtek a villamosítási tervbe. Otthon vannak a témában, a Volvo FM Low Entry immár a nyolcadik elektromos típusuk.

Ötcsillagos!

No, nem a töréstesztje, hanem a londoni közvetlen rálátási szabvány (Direct Vision Standard, DVS) szerinti besorolása. Ez amiatt jelentős, mivel 2024. október 28-tól kizárólag olyan 12 tonnánál nehezebb teherautók hajthatnak Nagy-London területére, amelyek minimum három csillagot teljesítenek. Habár szokásos kukásautóként is megállja a helyét, mégis hiba volna beskatulyázni ebbe a szerepkörbe. A Volvo FM Low Entry sokkal többre képes ennél! Úgy alakították ki, hogy az áruterítést éppolyan profizmussal lássa el, mint az építőipar kiszolgálását.

Következzen néhány paraméter, hogy ez mennyire nem a marketingosztály délutáni matinéra összeállított fabulája! A Volvo LM Low Entry össztömege, kivitel függvényében 19-től 32 tonnáig terjedhet. A tengelytáv 3900 és 6000 milliméter között változhat. A kettő, három, illetve négytengelyes változatai 4×2, 6×2, 6×4, 8×2, illetve 8×4 hajtásképlettel és szóló, tandem, valamint tridem tengelyelrendezéssel ikszelhetők be a konfigurátorban. A 330 kilowattos állandó teljesítményű villanymotor gránitból faragott szoborként képez egységet a 12 fokozatú automatizált sebességváltóval. Egyelőre egyetlen, négy akkumulátorcsomagból álló 360 kilowattórás energiatárolóval táplálják a villanylovakat. A hatótávolság elérheti a kétszáz kilométert, váltakozó árammal 43, egyenáramú gyorstöltéssel pedig 250 kilowattos teljesítménnyel tempósan visszatölthetjük a mozgásunkhoz szükséges energiát. Az akciórádiusz elsőre nem tűnik túl combosnak ez alapján, azonban a valóban városi kommunális, disztribúciós és építőipari feladatokhoz elég lehet.

Tessék befáradni!

A genfi egyezmények értelmében a járművezetőt senki sem kényszerítheti arra, hogy munkaidőben is magával hurcolássza az anyósát. Ennek megfelelően a fülkében nulla, egy vagy három utasülés alakítható ki – ezek nem a kormányossal egy síkban, hanem hátratolva helyezkednek el. Ezért akkor sem befolyásolják a sofőr jó kilátásait, ha egy tolócsővel hadonászó, extrovertált harsonatriót szíjazunk az ülésekbe. Két fülkemagasság közül választhatnak a járművezetők és munkaadóik. Az egyikben (1575 milliméter) szó sem lehet Homo erectus, azaz felegyenesedett emberről. A másikban (1945 milliméter) viszont kinyújthatják magukat a sapiens nem kosárlabdázó példányai. Bármelyikben foglalnak helyet a járművezetők, minden esetben a Volvo Dinamikus Kormányzás támogatja a jármű könnyű és fürge manőverezését. Persze nem mindenhol lesznek ilyen szerencsések, hiszen az új FM Low Entry eleinte Europán kívül csak Törökországban és Dél-Koreában egészíti majd ki a Volvo Trucks elektromos haszonjármű-kínálatát.

Két légies lépéssel juthatunk fel a fülkébe, ahol a „nagy testvérekéhez” hasonlóan megújult műszerfal vár. A hatékony munkamegosztás jegyében akár három kollégát magával vihet a vezető

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják
Bemutató

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják

Persze, persze lefelé is bővítették az ID. Buzz kínálatát, kisebb akkuval, olcsóbban is elérhető, de a legnagyobb feneket ők is az új zászlóshajónak kerítették. Izgalmas műszaki újdonságok várnak ránk, de azért még mindig erős korlátok között.

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda
Technika

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda

Nemhogy kiszámolni, megtippelni is nehéz, hogy a Knorr-Bremse által legyártott féktárcsák vajon hány haszonjárműben dolgoztak az évek során, és ezzel mekkora biztonsági pluszt eredményeztek. Ám a konkrét előnyöket szerencsére könnyebb számszerűsíteni.

Repülőkkel táncoló
Történelem

Repülőkkel táncoló

Főszereplőnk a hazai ipar egyik fénypontja, mégsem hallott róla szinte senki, és még kevesebben láthatták élőben munka közben.

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság
Technika

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság

Olajszőkítésről szó sincs! Csupán arról, hogy az MAN bemutatta hidrogénüzemű belső égésű erőforrással felvértezett hTGX teherautóját. Eközben önvezető prototípusaival is új mérföldkőhöz érkezett, amelyek végre felhajthattak az autópályára.

Új helyre költözik a Volvo
Háttér

Új helyre költözik a Volvo

Túlzás nélkül állíthatom, Magyarországon példa nélküli beruházást hozott tető alá Ecseren a Volvo Hungária Kft. Ez egyben azt is jelenti, hogy 25 évvel alapítása után költözik a XVII. kerületi Cinkotai úti bázisáról a svéd márka magyarországi importőre.

Itt elmondhatod a véleményedet!