Hirdetés:

Fejükre koronát csak akkor kaphatnak az országutak királyai, ha járművük méretéhez megfelelő bölcsességet párosítanak. Ez több egyszerű gesztusnál, megfizethetetlen önkéntes vállalás, mert nincs annál rettenetesebb, amikor negyven tonna elszabadul…

Igazán figyelemre méltó összeállítást találtunk a Hellwach mit 80 km/h (80 kilométer/órával különösen éberen) egyesület internetes oldalán Dieter Schäfer tollából, amelyhez Karl Gärtner készített remek illusztrációkat. Szabályaik azt bizonyítják, hogy milyen kevés is elég a biztonságosabb közlekedéshez.  A recept egyszerű: a tudatos, kulturált vezető kevesebb balesetet okoz.

1 – Tarts szünetet és pihenj!

Stresszes vagy, rosszul alszol, soha nem érzed magad kipihentnek? Bóbiskoltál már vezetés közben? Neked nagy valószínűséggel alvásproblémád van. Fordulj szakemberhez! De addig is táplálkozz tudatosan, pihenőidőben szívj sok friss levegőt!

2 – Ne telefonálj vezetés közben!

Néha elkerülhetetlen, de minimalizáld a telefonálást. Egyszerre két dolgot nem tudunk jól csinálni, a figyelem megoszlik – még akkor is, ha szuper a kihangosítód. A járművezetés teljes koncentrációt igényel.

3 – A közösségi média vagy az internet használata tabu!

Vezetés közben ne bosszantsd magad internetes vitákkal, s főleg ne nézegesd az idővonalad. Nem ez a módszer a monotónia leküzdésére. Legjobb, ha lekapcsolod.

4 – Használj kipróbált navigációt!

Ne vezetés közben válts egyik applikációról a másikra, mert nem találod az utat. Találd meg a neked tökéleteset, létezik olcsó és jó. Új célállomást kell beütni? Állj meg biztonságos helyen, mert a zavarodottság megbosszulhatja magát.

5 – Csak vezess, ne figyelj másra!

Például jó ötletnek tűnhet vezetés közben olvasni. Mert az utat is már ezerszer jártad, úgy gondolod nem érhet meglepetés. De igen! Mindössze 1-2 másodperc és nagy bajban lehetsz, ha nem vagy éber, nem vagy felkészült egy váratlan történésre.

6 – A vezetőfülke nem büfékocsi!

A frissen főtt kávé illata elbűvölő. De gondolj csak bele, hirtelen kell fékezni és a forró folyadék az öledben landol. Úgyis meg kell állnod időnként, egyél és igyál inkább akkor. A vizespalack persze bármikor jól jöhet, annak általában biztos helye is van a kezed ügyében.

7 – Se alkohol, se drog!

Az érzékeidre 100 százalékosan szükséged van minden pillanatban. A reakcióidőd a tudatmódosítók miatt drámaian megnőhet, ami gyakorlatilag cselekvőképtelenséget jelent. Ne kockáztass, és ha ilyet látsz, ne hagyd szó nélkül.

8 – A teherautó nem öltözőkabin!

Az fontos, hogy kényelmes ruhában vezess, de ne a kormány mögött, nyolcvanas tempónál cserélj nadrágot. Életveszélyes! Még egy pulóver levétele is 2-3 másodperces vakvezetést jelenthet.

9 – Ha leesett, ott marad!

Kiesett a mobilod a kezedből, és nem is látod hol van. Majd megkeresed a következő parkolóban.

10 – Maximum 80!

Az idő szorítása nagy úr, de a család és a munka is megvár! A sebességet mindig az adott forgalmi helyzethez kell igazítani. Légy megfontolt. Az egy dolog, hogy gyorshajtásért megbüntetnek. De mekkora büntetés lesz az, ha tolószékbe kerülsz, vagy bűntudatban kell leélned hátralévő életed, mert valakit megnyomorítottál vagy meghalt miattad…

A teherautók vezetése nagy felelősség és kemény munka. De ha jól és tudatosan csinálod, s önkéntesen is teszel azért, hogy kisebb legyen a kockázat, jól fogod magad érezni!

Írásunk az ORFK-OBB együttműködésével készült: Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Előző cikkEgyenruhás, platós óriás
Következő cikkHernyótalpas hegylakó
Már az óvodában is törött kisautó lehetett volna a jelem. De oda nem jártam, viszont apám ZISZ teherautójában gyakran imitáltam a vezetést. Közlekedésmérnökként érkeztem a szakmába, a Hungarocamionhoz. Az itt megismert balesetelemzés mitikus világa elcsábított, szakmérnöki diplomával 30 éve igazságügyi műszaki szakértő vagyok. Az utóbbi két évtizedben európai zsűrik tagjaként részt vehetek az év autóbusza, teherautója és kishaszonjárműve kiválasztásában.