Mi a közös a Mézga család Paulájában és a DAF tehergépkocsikban? Bizonyára a legtöbb DAF is inkább a Hufnágelt választotta volna. Ugyanis a holland Hoefnagels (holland kiejtés szerint: Hufnágelsz) családnál igazán úri dolguk van a teherautóknak.
Hirdetés:

Tavaly a DAF a kilencvenedik születésnapjának ünneplése keretében kihirdette, hogy keresi a legidősebb még használatban lévő DAF tehergépkocsit. Az egyik közösségi médiafelületére feltöltött kisfilm valóságos lavinát indított el, a világ minden részéről özönlöttek a jelentkezők, ám a legidősebb teherautót gyakorlatilag a hátsó udvarában találta meg a DAF, az eindhoveni gyárától és csodás múzeumától nem messze fekvő Bakel faluban. Legalábbis azok közül a legidősebbet, amelyek megfeleltek annak a fontos kitételnek, hogy a járműnek a mai napig üzleti célú közúti fuvarozást kell végeznie. Emiatt nem felelt meg például a Budakeszi mellett vitorlázórepülőgépeket reptető hazai példány.

A győztes gépkocsi az általunk is próbára tett A1600 típus egyik példánya. Büszke tulajdonosa a Hoefnagels család vándorvidámparkokat üzemeltető vállalkozása, amely egyébként a folyamatos gondoskodásnak köszönhetően négy kiváló állapotú veterán DAF teherautót is használ a vidámparki eszközök szállítására egész Hollandia területén belül.

 

 -

A Hoefnagels cég négy veterán DAF tehergépkocsija a mai napig keményen dolgozik, de maximális gondoskodásban részesülnek. Nem sokan készítenek diorámát a flottájukról…

„Mindegyik teherautónkat újonnan szereztük be. Igaz, hogy télen a garázsban állnak, de kora tavasztól késő őszig folyamatosan fuvarozzák ezeket a hatalmas vidámparki szerkezeteket egyik helyszínről a másikra. Az 1975-ös 2800-as és az 1971-es 1600-as típus mellett két A1600-as is dolgozik a flottánkban. Az egyik békánk – a kinézete miatt hívjuk így – 1968-as, a másik 1969-es, és egyáltalán nem kíméljük őket, majdnem minden nap keményen dolgoznak. Habár a legidősebb elmúlt ötvenéves, messze áll még a nyugdíjazástól. Ugyanúgy használjuk őket, mint bárki más a teherautóit. Miért, nem erre valók a DAF tehergépkocsik?” – jegyezte meg a legnagyobb természetességgel Frits és Nicky Hoefnagels.