Ki tud elfújni 125 szál gyertyát? A Daimler Trucks Észak-Amerikában biztosan megpróbálkozik vele, hiszen idén két jelentős születésnapot is ünnepel két ikonikus márkája kapcsán. A Freightliner 75, míg a Western Star 50 éves ebben az évben.
Hirdetés:

Európában kuriózumnak számítanak, Észak-Amerikában azonban az utak mindennapi látványához tartoznak a „csőrös” kamionok. A Daimler Trucks North America számos fontos márka tulajdonosaként meghatározó szereplője a nehézfuvarozási ágazatnak. A 6–8-as méretosztályban, ami nálunk nagyjából a 9 tonna össztömeg feletti kategóriákat jelöli, nem csekély, 40 százalékos piacrészt tudhat magáénak. Ebben az eredményben nagy szerepet játszik a két ikonikus márkája,  a Freightliner és a Western Star. Az idén jelentős évfordulókat ünneplő cégek a kezdetek óta nem kevesebb mint 3,2 millió járművet értékesítettek.  De lássuk, miért is különlegesek ezek a márkák!

 -

Az Inspiration Truck volt az első tehergépkocsi, amely autonóm járműként közlekedhetett az amerikai autópályákon

A Freightliner történelmének kezdete 1942-re nyúlik vissza, amikor a legendárium szerint a márka létrehozója, Leland James nem talált a nyugat-amerikai viszonyokkal megbirkózó, erős járművet, ezért épített egyet magának. Az elmúlt 75 év alatt számos elsőséget szerzett magának a márka, így például az első volt, amelynek fülkéje teljes egészében alumíniumból készült. Szintén a Freightliner nevéhez kötődik az Inspiration Truck bemutatása, amely 2015-ben az első autonóm tehergépkocsiként indult el az amerikai autópályákon. És az sem véletlen, hogy erre az évre időzítette a vállalat zászlóshajójának, az új Cascadia modell gyártásának kezdetét.

 -

A Western Star 6900 Multi-Body-Transformer gyorsan átalakítható billencsből tartányos járművé, így nincs szükség különböző eszközök beszerzésére

Az idén fél évszázados Western Star márka legfontosabb jellemzője a tartósság és robusztusság, ami nem is csoda, hiszen gyökerei a kanadai bányászati és fakitermelési munkákhoz köthetők. Ennek megfelelően eleinte minden járművet kézzel építettek, így biztosítva, hogy az ügyfelek munkafeladatához a leginkább alkalmas, személyre szabott tehergépkocsi készüljön. A mai napig is a járművek legfontosabb felhasználási területei közé tartoznak az építőipar, az olaj- és gázipar, valamint a bányászat.
Boldog születésnapot kívánunk a tengeren túlra a két ünnepeltnek! Érdemes a galériánkra kattintani, mert több fénykép rejtőzik az albumban.