A Volvo Trucks új teherautói: Toronyóra lánccal

Hirdetés:

Rendre nagy magasságban hajmeresztő mutatványokkal szemléltetik az újdonságokat a Volvo Trucks elnökei. Kapnak veszélyességi pótlékot? Akár igen, akár nem, az biztos, hogy így emlékezetesebb az új Volvo FM, FMX, FH és FH16 bemutatkozása.

Hét évvel ezelőtt, a Volvo FMX megújításakor Claes Nilsson az első vonófejnél fellógatott FMX orrán álldogált szédítő magasságban a göteborgi öböl fölött. Most utódja, Roger Alm négy egymásra tornyozott Volvo teherautó tetején egyensúlyoz – széllel, esővel és villámlással bátran szembeszállva. Vangelis legendássá vált Chariots of Fire (Tűzszekerek) zenéje eredetileg szintén a kitartás és az erő aláfestésére született, így remek választás a 15 méter magas szerelvényhez. Nem trükkfelvétel ez, hanem valóban egy 58 tonna teljes tömegű, önjáró építményt látunk. Természetesen fémszerkezetek segítenek átvinni az erőket a teherviselő elemekre, azonban tényleg az FMX viszi a vállán a testvéreit.

A négy új és megújult típus érdekességeit összefoglaló rövid videókat összegyűjtöttük egy csokorba. A lejátszási listából megismerhető az FM és FMX új fülkéje – amelyre elég egyértelműen utaltak már korábban két tanulmány formájában. Megtudhatjuk, hogy az FMX új tandembogija akár 38 tonnát is elbír – a típus kettős első tengelyei eddig is 20 tonnát cipelhettek. A Volvo Dinamikus Kormányzás biztosította pontos iránytartás és ezek a masszív tengelyek tették lehetővé a fenti tornyos mutatványt. Megcsodálhatjuk a mind a négy típusban megtalálható digitális műszeregységet, a középkonzoli oldalsó kijelzőt és az átdolgozott ember-gép interfészt.

Így pár héttel az MAN szintén négy típust érintő – és szélesebb össztömeg-tartományt felölelő –bemutatója után egyébként nyilván fő a svédek feje, mert München picit keresztülhúzta a számításaikat, beárnyékolták a terveiket. A torony kulisszái mögé pillantó videóban még el is hangzik: az iparágban korábban nem történt még ilyen, hogy egyszerre négy teherautót mutatnak be. Ráadásul a Mercedes-Benz és az MAN után a Volvo így csak a harmadik gyártó, amelyik nehéz-teherautóit digitális műszeregységgel kínálja. Arról nem is beszélve, hogy a globális járványveszély miatt egyelőre nincs is lehetőség a Volvo újdonságainak kipróbálására. Ám a tornyos videóból sugárzó erővel feltöltődve mi sem nyugszunk bele ebbe, és a közeljövőben részletesen is bemutatjuk a Volvo Trucks négy új típusát.