Hirdetés:

Eddig talán azt gondolhattuk, hogy a Mercedes-Benz Econic az alacsonybelépésű fülkéjével csak a hulladékgyűjtő járművekhez passzol. De nem! A városok sűrű forgalmában akár az elosztófuvarozásban, akár az építőiparban is remek választást jelent.

Viszonylag friss, ám üdvözlendő közlekedésbiztonsági fókusztéma a városokban használt haszonjárművekből való kilátás kérdése. Erre reagálva több gyártó kínálatában is megjelentek alacsonybelépésű fülkék az elmúlt években, ám e kategória igazi úttörője a több mint húsz éve debütált Mercedes-Benz Econic. Bár a típus már a második nemzedékénél jár, alapkoncepciója változatlan: az alacsony üléspozícióból a vezető a körkörös és nagyvonalú üvegezés, valamint a jobb oldali teljesen átlátható harmonikaajtón keresztül közvetlenül átláthatja a körülötte zajló történéseket. Amit a holtterek miatt nem láthat be, azt ma már a jármű négy oldalára szerelt kamerák segítségével tökéletesen megfigyelheti..

A magyarországi Mercedes-Benz haszongépjármű-forgalmazás több mint kétharmadát magáénak tudó Pappas Auto Magyarország Kft. jóvoltából közvetlenül is összehasonlíthattuk egy hagyományos felépítésű rokonával. Ugyanis e cég, hazánk egyik legrégebbi és legtapasztaltabb kereskedője, a típus kizárólagos importőre. Itt a specifikáció kialakításától, az üzembe helyezésen át a karbantartásig profi szakemberek állnak rendelkezésre a különleges járművekhez kapcsolódóan is. Varga Gergely, a Pappas Auto Magyarország Kft. Driver trainere egyenesen „felelős választásnak” nevezte az Econic típust. Hiszen a biztonsági többlet mellett a hajtáslánca jól bevált és széleskörűen, nagy sorozatban alkalmazott technológia. Kis zaj- és károsanyag kibocsátású, és akár gázüzemű erőforrással is választható, így a lakott övezetekbe is jó választás. Teljesíti az Euro VI D követelményeit és már felkészítették a VI E szintre is.

Felépítménybarát kialakítása számos csatlakoztatási lehetőséget kínál, igazi ezermesterré teszi. Például az Econic ezzel a betonkeverő felépítménnyel egy 32 tonnás megengedett össztömegű, ám a városok szűk munkaterületeire is megfelelő eszköz. A 8×4-es jármű két középső tengelye hajtott, míg a negyedik egy 7,5 tonnás terhelhetőségű kormányozható és tehermentesíthető segédtengely. Így szükség esetén kis helyen is elfordul, míg üresen csökkenthető a leghátsó abroncsok kopása. A relatív kis hasmagasság a légrugózásnak köszönhetően 160 milliméterrel megemelhető, a rámpaszög is könnyedén megnövelhető.

Az alacsony belépési magasság nagyon nagy érték! Tényleg az a legjobb benne, hogy az ember lép kettőt és már bent is van a fülkében. A vezetőfülke szinte akadálymentesen átjárható. A klasszikus Mercedes-Benz műszerfal fogad, s mindemellett a vezetés mégis kicsit más. A sofőrt átjárja a pazar kilátás megnyugtató érzése. A manőverezés a kamerák és radarok segítségével hajszálpontosan és biztonságosan kivitelezhető. Intelligens asszisztensrendszerek tovább növelik a védelmet a sűrűn lakott, zsúfolt területen való közlekedés és munkavégzés során. Az új Active Brake Assist 5 jóvoltából az Econic észleli már a gyalogosokat is, szükséges esetén automatikus, „teljes” vészfékezést hajt végre. A befelé nyíló harmonikaajtó is csökkenti a konfliktusveszélyt a gyalogosokkal, kerékpárosokkal.Az oldalvédelmi asszisztensnek (Side Guard Assist) köszönhetően a jámű teljes hosszában észlelhetőek a közlekedés résztvevői és az esetleges akadályok. Mindezeknek köszönhetően a Mercedes-Benz Econic valóban a legbiztonságosabb választást jelentheti az egészen hétköznapi terítőfuvarozástól a tűzoltáson át egészen a repülőtéren az előtéri kiszolgálásig. Ezzel a Pappas Auto egy igazán sokoldalú mindenest kínál a védtelen közlekedők fokozott biztonságát szem előtt tartó vállalkozásoknak.

Itt elmondhatod a véleményedet!