Új uniós döntés született a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan, amely még fontosabbá teszi a terület elektromos fejlesztéseit. A Volvo Trucks komoly erőfeszítéseket tesz az éghajlatbarát közlekedési megoldások megvalósításáért.
Hirdetés:

Megfelelően a bevezetett EU-s szabályoknak 2025 és 2029 között az új, 2019 után gyártott tehergépjárművek a 2019-es szintekhez képest átlagosan 15, 2030-tól kezdve pedig átlagosan 30 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki. A meghatározott célértékek kötelezők, be nem tartásuk a gyártóknak többletkibocsátási díjat jelent.

„Az éghajlatváltozás megállítása és környezetünk fenntartása érdekében komoly lépéseket kell tenni a szállítmányozás terén is. A meghatározott kibocsátási határértékek egyértelmű célokat jelölnek ki a járműgyártásban, hiszen az üzemanyag-hatékonyság növelése és az éghajlati hatások csökkentése ma már a legfontosabb prioritás az iparág számára, részben azért, mert az üzemanyag-fogyasztás az üzemeltetési költségek egyharmadát teszi ki” – mondta a Volvo Trucks elnöke, Roger Alm, aki szerint a CO2-kibocsátásáról szóló szabályozás természetes, azonban az átmenet felgyorsítása érdekében erősebb pénzügyi ösztönzőket kellene biztosítani azoknak az ügyfeleknek, akik vállalják, hogy klímabarát járműveket választanak.

 -

 

A Volvo Trucks 2018-ban mutatta be első elektromos meghajtású teherautó-modelljét, a sorozatgyártás pedig már ebben az évben elkezdődik. Az elektromos gépjárművek a sofőrök munkavégzését is nagyban megváltoztatják. A motorzaj és a kipufogógáz-kibocsátás hiánya hozzájárul a járművezetők komfortosabb munkakörülményeihez.

A Volvo Trucks fő célja, hogy energiatakarékos, optimális és átfogó megoldást nyújtson a szállítmányozási feladatok elvégzéséhez. A cél elérésében pedig az ügyfelek is partnerek, hiszen egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a járművek környezetbarát változtatásaira.

A nehézgépjárművek mellett a városi közlekedésben használatos járművek is teret kapnak, ha az elektromos közlekedésről van szó. A Volvo Trucks 2019 februárjában több európai cég részére is átadta új, Volvo FL Electric modelljeit, amelyeket a városi hulladékgyűjtésben hasznosítanak majd. Az új járművek a sofőröknek is nagy megelégedésére szolgáltak, hiszen az átadás előtt lehetőségük volt egy tesztvezetésre, amely után különösen érzékeny hajtásláncról, dinamikus és zökkenőmentes gyorsulásról, valamint alacsony zajszintről számoltak be.

Fáczán Gergely, a Volvo Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója úgy látja, Magyarországon is nagy érdeklődés övezi az elektromos Volvo Trucks modelleket. A Volvo Hungária Kft. több partnere is megkereste már a céget, elsősorban áruterítést és kommunális hulladékszállítást végző vállalatok nyitottak az új megoldások felé. Így a gyártókapacitás felfutását követően itthon is beindul az értékesítés.

 -

 

Az új technológia egyre nagyobb teret hódít magának, és ez a gyors és távolsági szállítmányozásban is komoly szerepet játszik a jövőben. A Volvo Trucks a globális megközelítésben hisz. Lars Mårtensson, a Volvo Trucks környezetvédelmi és innovációs igazgatója szerint a hangsúly a közös cél elérésén van, hiszen, ha a közlekedési rendszer minden része azonos úton halad, a káros éghajlati hatásokon még többet csökkenthetnek. A bioüzemanyagok könnyebb hozzáférhetősége, az üzemanyag-hatékonyság fejlesztése, a modernizált közúti szabványok és a járművek bővített funkciói csak néhány lehetőség a siker felé vezető úton.

A Volvo Trucks tehát folyamatosan fejleszti elektromos kínálatát egy környezetkímélőbb és biztonságosabb közlekedésért.