Elindult a szezon

2018. május 30. | 08:08, RTo hírszerkesztő

Motorsport: Kamion Európa-bajnokság, 2018, Misano

Átrendeződött csapatokkal és rövidebb versenynaptárral elindult a Kamion Európa-bajnokság 2018-as szezonja. Az olaszországi első versenyhétvége nagyrészt még a gépekkel történő ismerkedésről szólt.

Mindig izgatottan várják mind a rajongók, mind a csapatok a versenynaptár első hétvégéjét. Ez nem is meglepő, hiszen ilyenkor derül ki éles helyzetben, hogy a nézők számára pihenőidőnek számító téli idényben elvégzett fejlesztések, változtatások milyen eredményt hoznak. Vajon ki hány másodpercet tud lefaragni korábbi köridejéből.  Nemcsak a technikai fejlesztések, hanem a mezőny összetétele miatt is érdekesnek ígérkezik az új szezon. Idén ugyanis nem kevesebb, mint négy korábbi Európa-bajnok verseng az újabb trófeáért. A címvédő cseh Adam Lacko mellett a rajtrács állandó tagjai lesznek Jochen Hahn (2011, 2012, 2013 és 2016), Kiss Norbert (2014, 2015) és Antonio Albacete (2005, 2006, 2010) is, várhatóan izgalmas perceket okozva a szurkolóknak. Az átigazolások közül talán a legfontosabb a Schwabentruck csapatban történt. A távozó legenda, Gerd Körber helyére ugyanis a szintén komoly versenytapasztalatokkal rendelkező Steffi Halm érkezett. Gerd Körber rajongóinak sem kell szomorkodniuk, ugyanis a német pilóta bizonyos versenyeken részt vesz majd, így egyből a szezonnyitó rendezvényen is a volán mögé ült. A magyar OXXO Hungary Truck Racing Team idén is Ryan Smith brit versenyzővel vág bele a szezonba. A nagy nevek mellett persze számos újonc is érkezik.

 -

A Tankpool24 csapat Mercedes-Benz kamionja, azaz Kiss Norbi versenygépe is megújulva vág neki a szezonnak

De ne is húzzuk tovább a sorokat, nézzük mi történt az első versenyhétvégén! A szombati első futamon minden lehetséges dolog bekövetkezett, ami miatt érdemes kamionversenyre járni. A helyi szurkolók nagy örömére Jochen Hahn és IVECO versenygépe indult az élről, majd ezt a pozíciót megtartva futamgyőztesként állhatott a pódium tetejére. A második körben egy nem várt dolog zavarta meg a versenyt, a cseh Frankie Vojtisek MAN kamionja lángra kapott. A tűzoltóknak személyi sérülés nélkül, gyorsan sikerült megfékezniük a lángokat, ám ez az esemény a futam leállítását, majd újraindítását eredményezte. Az ismételt rajt nem változtatott az első körök eredményén: Hahn ismét vezető pozícióból indult, akit a futam végéig üldözött a spanyol Antonio Albacete. A harmadik helyért Adam Lacko és Kiss Norbert küzdött, amiből a cseh versenyző került ki győztesen. A futam végeredménye mégsem ez lett, mert a spanyol versenyző időbüntetést kapott gyorshajtásért, így a Lacko a második, míg Kiss a harmadik helyen végzett. Vagyis mégsem! Ugyanis Kiss Norbi Mercedes-Benz kamionjáról a mérlegeléskor kiderült, hogy könnyebb a megengedettnél, emiatt kizárták a futamból.

 -

Jázmin, vagyis az OXXO Hungary Truck Racing Team MAN kamionja akcióban

A fordított rajtsorrend még jobban felkavarja az állóvíznek amúgy sem nevezhető futamokat. A szombati második etapon a német Sascha Lenz és MAN kamionja indult pole pozícióból és ezt a helyet megtartva élete első futamgyőzelmét szerezte meg. Második helyen a tavalyi bajnok, Adam Lacko végzett. Kiss Norbert az utolsó, azaz a 17. helyről indulhatott csak, miután az előző futamban elvették a harmadik helyét. Ám még innen is az ötödik helyre tudott feljönni!
A vasárnapi első futamon dupla IVECO győzelemnek örülhettek a helyi szurkolók, ugyanis Jochen Hahn  megismételte az előző napi sikerét. Sőt! Mögötte másodikként a Schwabentruck csapat idén átigazolt újonca, Steffi Halm haladt át a kockás zászló alatt. Kiss Norbi számára is valamiféle elégtételt jelentett ez a futam a szombati kizárás után, hiszen harmadik helyen fejezte be azt.

 -

Kiss Norbi a vasárnapi első futamon a dobogó harmadik fokára állhatott fel

Az utolsó, azaz a negyedik futam magyar szemszögből nézve még ennél is sikeresebbnek bizonyult, hiszen az OXXO Hungary Truck Racing Team színeiben induló Ryan Smith megnyerte. Mindezt úgy, hogy a szombati második futamban Jázmin, azaz az MAN kamion egy ütközésben komolyan megsérült, kétséges volt, hogy a szerelők egyáltalán működőképes állapotba tudják-e hozni.  A második helyért 12 körön keresztül tartó küzdelem alakult ki Sascha Lenz és Antonio Albacete között, amelyből végül a német versenyző került ki győztesen. Kiss Norbi negyedikként gurult át a kockás zászló alatt. A futam érdekessége, hogy a tavalyi bajnok, Adam Lacko Freigtliner kamionjának műszaki problémája miatt kiállni kényszerült.

 -

Az igazi boldogságot a futamgyőzelem jelenti: Ryan Smith a magyar OXXO Hungary Truck Racing Team versenyzője vasárnap délután így örült első helyének

A szezon első hétvégéje utáni összesített pontversenyben az első két helyen IVECO géppel versenyző pilóták állnak: Jochen Hahn és Steffi Halm. Harmadik helyen Antonio Albacete és MAN gépe várja a további futamokat. A címvédő, Adam Lacko jelenleg az ötödik, míg Kiss Norbi a hatodik a bajnokság listájában. Természetesen az első verseny után még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a szezonra, hiszen ahogy írtuk, sok esetben ezek a futamok még a megújult versenygépekkel történő ismerkedésekről szólnak. Viszont már most mindenkit arra kérünk, hogy a következő dátumot jól jegyezze meg, hiszen az óriások Magyarországra látogatnak. A szezon legközelebbi hétvégéje június 16–17-én a Hungaroringen lesz. 

Ranglista az első versenyhétvége után, 2018
PozícióNévKamionNemzetiségPontszám
1 Jochen Hahn IVECO német 50
2 Stephanie Halm IVECO német 34
3 Antonio Albacete MAN spanyol 29
4 Sascha Lenz MAN német 27
5 Adam Lacko Freightliner cseh 26
6 Kiss Norbert Mercedes-Benz magyar 25
7 Rene Reinert MAN német 18
8 Anthony Janiec MAN francia 14
9 Ryan Smith MAN angol 13
10 Gerd Körber IVECO német 11

 

Az idei versenynaptár mindössze 8 versenyhétvégéből áll.

Kamion Európa-bajnokság, 2018., versenynaptár
HelyszínDátum
Misano, Olaszország Május 26-27.
Hungaroring, Magyarország Június 16-17.
Nürburgring, Németország Június 29 – július 1.
Slovakia Ring, Szlovákia Július 14-15.
Most, Csehország Szeptember 1-2.
Zolder, Belgium Szeptember 15-16.
Le Mans, Franciaország Szeptember 29-30.
Jarama, Spanyolország Október 6-7.

Figyelmedbe ajánljuk

Címkék

Hozzászólások

Szavazás