Gyártósor az IVECO madridi gyárában

Aranyat ér az IVECO

2017. április 19. | 12:12, RTo hírszerkesztő

Háttér: IVECO gyár kapta a WCM díj arany fokozatát

Kiemelkedik a gyártási folyamatok kiválóságát tekintve az IVECO madridi gyára a vállalat többi egysége közül, miután a vállalat történelmében először megkapta a World Class Manufacturing (WCM) program legmagasabb, azaz arany fokozatát.

De mi is az a WCM? Egy, a termelővállalatok számára kidolgozott globális program, amelynek elemei kiterjednek a gyártásra és a termeléshez kapcsolódó különböző folyamatokra is. Legfontosabb pillérei a folyamatos fejlesztés és a veszteségek csökkentése, amelyet a munkahelyi biztonság növelésével, valamint a hibák, a leállások és a selejt mennyiségének visszaszorításával érhetnek el az üzemek. A fejlesztések megvalósulását és a pillérek elveinek teljesülését egy külső szervezet ellenőrzi, így kaphatnak arany, ezüst, illetve bronz fokozatot a vállalatok.
Az IVECO madridi egysége a gyártósorok mellett a vállalat egyik kutatási-fejlesztési központjának is otthont ad. A termékpalettáról az új dízelüzemű Stralis XP, a gázüzemű Stralis NP, valamint a Trakker készül a spanyol gyárban. Az üzem sokoldalú gyártási lehetőségeinek és a termékek különböző változatainak köszönhetően összességében 300 ezer különböző verzió készülhet ezekből a modellekből. A spanyol gyár kibocsátásának 87 százalékát az európai piacok, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika veszi fel.
Az elmúlt években bevezetett számos fejlesztés eredménye köszönt vissza a WCM vizsgálatában, ami a gyár 71 éves történelmében soha nem látott sikert jelent. Az eredmények közül kettőt érdemes kiemelni: az egy legyártott járműre jutó szén-dioxid-kibocsátás 53 százalékkal csökkent, valamint a hulladék 99 százalékát újrahasznosítják.  A fejlesztések jelentős részét a munkavállalóktól érkezett javaslatok alapján indította el a gyár. A javaslati rendszer is a WCM-program részét képezi. 

 -

Madridban készül a gázüzemű IVECO Stralis NP

Figyelmedbe ajánljuk

Címkék

Hozzászólások

Szavazás